"Нисан" ще участва с електрически автомобил в "24-те часа на Льо Ман"

Прототипът на "Делтауинг" и "Нисан", който стартира в "24-те часа на Льо Ман" през 2012 г.

© Reuters

Прототипът на "Делтауинг" и "Нисан", който стартира в "24-те часа на Льо Ман" през 2012 г.

Нисан" ще участва в легендарното състезание "24-те часа на Льо Ман" през 2014 г. с изцяло електрически прототип. Той ще използва заявката "Гараж 56", която е запазена за експериментален автомобил.


Изпълнителният директор на "Рено-Нисан" Карлос Гон обяви, че японският производител ще се върне в Льо Ман следващата година с "първия автомобил на "Нисан" с електрическо задвижване и нулеви вредни емисии".


Прототипът ще използва т.нар. заявка "Гараж 56", която беше взета през 2012 г. от подкрепяния от "Нисан" производител "Делтауинг". Тази година тя е запазена за разработката "Грийн GT", която се задвижва с водород.




Гон намекна, че проектът може да донесе първата победа на "Нисан" от 1999 г., когато компанията участва с прототипа E391. "Нисан" имаше пълна състезателна програма за "Льо Ман+" от 1997 до 1999 г. Най-доброто представяне беше трето, пето и шесто място през 1998 г. с R390.


Компанията е един от лидерите в световен мащаб по отношение на използването на електричеството като технология за задвижване на автомобилите. Тя вече разви модела "Лийф Нисмо RC", за да покаже възможностите на тази технология в моторните спортове.


Спортният директор на "Нисан" Дарън Кокс, който беше "виновникът" за участието в проекта на "Делтауинг", заяви, че най-голямото предизвикателство е да се прехвърлят знанията за електрическите автомобили в спорта.


"През цялото това пътешествие казвахме, че всичко трябва да има отношение към производството на автомобили за ежедневна употреба. "Нисан" е лидер при разработването на технологии за електрически автомобили, но дойде моментът, в който да пренесем това знание и на състезателната писта", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за: