Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 19:04 - Време ли е за електрически автомобил?
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 3631 Коментари: 0 Гласове:
0



Време ли е за електрически автомобил?


И какво е общото между фотоапаратите и автомобилите

До края на следващата година освен нарастващият брой предлагани хибридни автомобили, задвижвани с конвенционален и електрически двигатели, ще бъдат предложени няколко изцяло електрически автомобила.

Nissan Leaf

image
За разлика от хибридните автомобили те се зареждат основно от електрическата мрежа.
Сред тях ще бъде автомобилът с наименование Leaf на Nissan и Volt от Chevrolet.
Автомобилът Leaf ще се задвижва само от акумулатор и ще може да изминава 160 км с едно зареждане, което в повечето случаи е напълно достатъчно за градски условия.
Автомобилът Volt ще може да изминава 65 км с едно зареждане, но освен електрически двигател, ще има и малък бензинов двигател за по-дълги разстояния.
Недостатъкът на Volt е, че очакваната цена е близо два пъти цената на съпоставим конвенционален автомобил. Основната причина за това е високата за момента цена на акумулатора.
Chevrolet Volt

image
Друг недостатък на двата автомобила е, че трябва да бъдат зареждани всяка нощ, което би могло да е проблем, ако не разполагате с гараж. Случващото се в сферата на автомобилите наподобява случилото се с фотоапаратите с филм след появата на дигиталните фотоапарати. Ако тенденцията продължи, не би било изненада, ако течните горива станат също толкова излишни, колкото филмовата лента.


Tesla Model S и Tesla Roadster

image

Електрическа спортна кола? Изненадващо да и то по-добра от кола с двигател с вътрешно горене! За разлика от класическия двигател, електрическият мотор достига пълна мощност мигновено, без дори да е необходима скоростна кутия.
Tesla Roadster е електрически задвижвана спортна кола. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3.7 сек., ускорение, съпоставимо с това на Ferrari.

Максималната скорост е 200 км/час, пробегът на автомобила с едно зареждане - 400 км, а цената - $121,000.
Автомобилът се зарежда, като бъде включен в нормален електрически щепсел.
Пълното зареждане отнема 3.5 часа.
Освен спортния модел Telsa Motors ще предложи и семеен автомобил под името Model S на цена от $50,000.




Основният проблем при електрическите автомобили е времето за зареждане.
Един от начините за заобикаляне на този проблем е създаване на градски автомобили с достатъчен пробег с едно зареждане за градските условия.

Mitsubishi i-MIEV

image


Такъв е автомобилът Mitsubishi i-MIEV,  който ще излезе на пазара през следващата година. Неговата първоначална цена ще бъде $49,000. Очаква се цената да падне значително, повече от два пъти, с популяризирането на автомобила. Пробегът с едно зареждане ще бъде 160 км.
През ноември Daimler планира започването на производство на електрически вариант на Smart Fortwo. Пълното зареждане на автомобила ще струва само 2 евро и ще е достатъчно за изминаването на 115 км.




Daimler също ще предложи петместен изцяло електрически автомобил под името BlueZero с пробег от 200 км с едно зареждане.

Mercedes-Benz BlueZero

image






Друг подход е добавянето на малък двигател с вътрешно горене, който ще се използва само ако е необходим при по-голям от очаквания пробег.

General Motors ще предложи на пазара през следващата година автомобила Ampera (Volt). Той ще струва $40,000 и ще може да изминава до 65км с едно зареждане.
Автомобилът притежава малък двигател с вътрешно горене, ако е необходимо изминаването на по-дълго разстояние. От GM считат, че 65 км са достатъчни в 80% от случаите.

Daimler ще предложи вариант на BlueZero с комбиниран модел с пробег на електричество до 100 км и двигател с вътрешно горене за по-големи разстояния. Друга посока е създаването на подобни на бензиностанциите електростанции, където изтощеният акумулатор може да бъде подменен с вече зареден. При този модел акумулаторът ще бъде наеман, което би довело до значително по-ниска цена на самия автомобил. В момента цената на типичен акумулатор е 17,000 евро.





Тагове:   автомобил,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584146
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031